Yiyecek ve İçecek Hizmetlerinde Sanitasyon
Her birey sağlıklı, temiz bir ortamda yaşamak ve güvenli besin tüketmeyi ister. Bireyin ve toplumun sağlıkla ilgili konularda dikkatli ve duyarlı olması, sağlığa zararlı olacak etkenleri ortadan kaldırmaya özen göstermesi gerekir. Toplum sağlığı ile yakından ilgili olan yiyecek ve içecek hizmeti sunan sektörlerde görev alan kişilerin bu özeni daha fazla göstermeleri gerekmektedir. Çünkü onlar hizmet sundukları kişilerin sağlığından da sorumludurlar. Sanitasyon ve hijyen kurallarına uygun verilen hizmet kaliteyi arttıracağı gibi hizmet alan kişilerin çeşitli hastalık etkenlerinden korunmasını da sağlar. Toplum sağlığının korunmasında önemli olan sanitasyon ve hijyen kurallarının yiyecek ve içecek sektöründe çalışanlar tarafından çok iyi bilinmesi, uygulanması ve alınan korunma tedbirlerinin yüksek standartta olması gerekir. Aksi durumda sağlıklı olmak için tüketilen yiyecekler, onları hazırlayan kişilerin yanlış temizlik alışkanlıkları ve uygulamaları sonucunda fiziksel, kimyasal maddelerle ve mikroorganizmalarla kirlenerek tüketimi yapan kişilerin hastalanmasına, zehirlenmesine hatta ölümlere neden olabilmektedir. Son yıllarda bilinçli müşterilerin yiyecek ve içecek sektöründe hizmet veren işletmelerden beklentileri artmıştır. Müşteriler yedikleri yiyeceklerde kalite, güvenlik, ekonomiklik ve temizlik gibi faktörlerin çeşitli standartlar altında olmasına tepki göstermektedir. Müşteriler işletmelerden temiz bir çevrede yemek yemeyi ve işletmelerin iyi ve kaliteli bir servis yapmasını talep etmeye başlamıştır.
Sanitasyon ve hijyen uygulamalarını göz ardı eden işletmelerin çeşitli olumsuzluklarla karşılaşmaya başlamıştır. Hijyen koşullarını sağlayamayan işletmelerin müşterilerinde güven azalması oluşmuştur. İşletmelerin müşteri sayısında düşüş olmuştur. İşletmenin satışlarında azalma meydana gelmiştir. Hijyenik koşulları sağlayamamalarından dolayı işletmeler çeşitli yasal uygulamalar ve cezalarla karşılaşmışlardır. Bu durum da personelde moral bozukluğuna ve motivasyon kaybına neden olmuştur. Bu durumda da işletmelerin prestij ve imaj kaybı kaçınılmaz hale gelmiştir.
Bu tür olumsuzluklarla karşılaşmamak için yiyecek ve içecek sektöründe çalışan işletmelerin uyması gereken bazı kurallar vardır. Bunlar;
- Vücut temizliği ve bakımı gerektiği şekilde, sürekli olarak yapılmalıdır.
- Bulaşıcı hastalığı olan kişilerin ve portörlerin yiyecek üretimi ve servisinde tedavi olmadan çalışmaları önlenmelidir.
- Çalışma sırasında temiz önlük giyilmelidir.
- Yemek pişirme esnasında bone veya kep giyilmelidir.
- Hasta iken temasın yoğun olduğu işlerden kaçınma ve çalışma sırasında maske takılmalıdır.
- Tezgahların üstüne oturma gibi davranışlardan kaçınılmalıdır.
- Mutfak hazırlama ve bulaşık alanlarındaki lavabo ve musluklarda kesinlikle el, yüz yıkanmamalıdır.
- Mutfak girişlerinde ve tuvalet çıkışlarında bulunan antiseptikli paspaslar veya havuzlarda ayakkabı temizliğini yapmalıdır.
- El temizliğine dikkat edilmeli ve her aşamada, çiğ yiyecekleri elledikten sonra, hapşırma, öksürme, ağız, saç elleme gibi davranışlardan sonra elleri hijyenik bir şekilde yıkamalıdır.
- Yiyecek üretimi ve servisinde çalışanların yılda bir kez akciğer filmi çekilmeli ve 3- 6 ayda bir portör kontrolü yapılmalıdır.
- Yiyeceklerde çalışanlardan kaynaklanabilecek kirlenme önlenmelidir.
- Sağlıklı, kaliteli ve temiz yiyecekler satın alınmalıdır. Bunun için;
Kamu kurumu ve belediyelerin denetiminden geçmiş gıdaları satın almak gerekmektedir.
Ambalajsız, açıkta satılan yiyecekleri almaktan kaçınılmalıdır.
Yiyecekleri güvenilir yerden satın almak gerekmektedir.
Ambalajlı alınan her yiyeceğin etiket bilgilerini okunmalı, üretim ve son kullanma tarihine, içindekiler kısmına dikkat ederek satın alınmalıdır.
İşletmelerinizde hijyen ve sanitasyonu sağlayabileceğiniz HACCP ekipmanlarını web sitemiz üzerinden detaylı bir şekilde inceleyebilir, bizimle iletişime geçerek kolaylıkla temin edebilirsiniz.