Sıfır Atık Projesi İçin Neler Yapılabilir?
Sıfır Atık Projesi son yıllarda birçok kurum tarafından destek alıyor ve bu kurumlar tarafından uygulanıyor. Ancak çalışılan ya da içinde bulunulan kurumların ya da işyerlerinin dışında bireysel olarak da çevremize ve doğaya karşı sorumluluklarımız var. Bu sorumlulukları da en iyi şekilde yerine getirebilmek için bir an önce harekete geçmek gerekiyor. Bunun sebebi insanların bireysel olarak çok fazla tüketim yapmaya başlamasıdır. Giyip attığımız giysilerimiz, evsel ve diğer atıklarımız ile yaşadığımız dünyayı bir çöp yığını olmaktan kurtarmak ve bu gidişata bir dur demek için Sıfır Atık Projesi’ne bireysel olarak da katkı sağlamamız gerekiyor. Sıfır Atık Projesi için insanlar küçük ama etkili olarak şunları yapabilirler;
- Bilinçlenen kurumlar sayesinde çalışma alanlarında, ofislerde çöpleri ayrıştırmak, her atık için farklı farklı kutular bulunduğundan buralarda atıkları dönüştürmek oldukça kolaydır. Ancak evlerde her atık için ayrı bir kutu bulundurmak zor olacağından atıkları geri dönüşüm ve genel çöp olarak ikiye ayırıp cam, metal ve plastik atıklar aynı geri dönüşüm kutusuna atılabilir. Kağıt atıklar ıslandığında ya da yemek bulaştığında geri dönüşümü zorlaştığından bu atıkları ayrı bir kutuda toplamak daha iyidir. Veya kağıt, cam ve plastik atıklar için hazırlanılan üç farklı geri dönüşüm kutusunda, ilgili atıklar geçici bir süre biriktirilebilir, bağlı bulunulan belediye ile irtibata geçerek kutuların toplanması istenilebilir. Bazı belediyelerin geri dönüşüm kumbaraları ise sokaklarda bulunabilir.
- Çocuklar bu süreçte ebeveynlerle birlikte çalışarak, çevre bilinci kazanabilirler. Onlara sıfır atık fikri aşılabilir.
- Mutfaklarda ortaya çıkan atık yağların toplanarak suların temiz kalması sağlanabilir. Bu süreçte çevrede yaşayan akrabalar, komşular bilinçlendirilerek bu konuda öncülük edilebilir. Çünkü lavabolardan dökülen her 1 litre atık yağ, 1 milyon litre temiz suyu kirletiyor. Türkiye’de her yıl 350 bin ton atık yağ doğaya bırakılıyor. Halbuki yağlar toplanabilir ve biyodizele dönüştürülebilir.
- Sıfır atık ve geri dönüşüm konusunda çalışmalar yapan doğa dernekleri desteklenerek bireysel çabalarla çok daha fazla insana ulaşım sağlanabilir.
- Atık piller, tarihi geçmiş ilaçlar gibi zehirleyici ve kirletici maddeler gereken kurumlara teslim edilebilir.
- Olabildiğince az yapay atık oluşturulmalıdır. Alışveriş yaparken evden getirilen bez torbalar kullanıldığında poşet tüketimi azalır. Küçük plastik şişelerdeki suları almak yerine cam şişeler tercih edilebilir. Plastik-karton karışımı bardaklarda kahve almak yerine kişisel termoslar kullanılabilir.
- Gereksiz elektrik ve su tüketimi yapmaktan kaçınılmalıdır.
- Ulaşımda toplu taşıma tercih edilmelidir.
- Bu tür önemli konulara en yakındaki kişilerden başlanarak çevremizde yaşayan insanlar bilinçlendirilebilir.