Endüstriyel Mutfaklarda Temizlik
Endüstriyel mutfaklar, ticari kapsamda olan veya toplu yemek hizmetlerinin sunulduğu, restoranlar, lokantalar, fastfood zincirleri ya da kamu ve özel kurumlara ait yemekhanelere ait profesyonel ekipmanlar kullanarak yiyecek depolama, hazırlama ve pişirme amaçlı kullandıkları mutfak alanlardır. Bu alanlar kapasiteleri gereği günde binlerce insana hizmet vermektedir. Bazen 7/24 hiç durmadan çalışan bu alanlarda ciddi bir kirlenme olmakta, hijyenik ve düzenli temizlik yapılmaması halinde bu kirlenme durumu mutfak hizmet üretim kapasitesini düşürmekte ve verilen hizmetin hijyen açısından güvenilirliğinin olumsuz yönde etkilenmesine sebep olmaktadır.
Endüstriyel mutfaklarda buharlaşan yağlar zamanla kalın ve kurumuş katmanlar oluşturur, sürekli yanan ocaklar ve ızgara sistemleri, üzerlerine sıçrayan yiyecek artığı ve yağlardan dolayı karbonize olmuş kalın kömürsü sert bir katmanla kaplanır. Yerler ve diğer tüm ıslak zemin duvarlar kayganlaşır ve matlaşır. Havalandırma sistemleri ve baca filtreleri tıkanır. Bu durum hemen hemen tüm ortamda çeşitli bakteri virüs ve mikropların üremesi için gerekli olan tüm zemini de hazırlar. Kirlenen ekipmanların pişirme süreleri uzadığından enerji sarfiyatı artar, gıdalar doğal lezzeti ile pişirilemez ve aşırı kirlenme sebebi ile çalışma ortamı konforu düşer. Böyle durumda olan bir mutfak için diğer bir risk halk sağlığına zarar verebilecek olmasıdır.
Her türlü yiyecek işinde hijyen çok önemlidir ancak gün içerisinde binlerce kişiye hizmet sağlayan endüstriyel mutfaklarda hijyen özel bir role sahiptir. Bu yüzden endüstriyel mutfaklarda olabildiğince teknolojik ekipmanlar seçilerek temizlik konusunda titiz bir şekilde hareket edilmelidir. Bu şekilde mutfakta çalışan personelin işleri kolaylaştırarak günlük işlerin büyük bir kısmı hızlandırılabilir. Kullanılan makinalara yerleştirilmiş olan HACCP sistemleri sayesinde restorandaki görevlilerin etkinliği artmaya başlar ve işin daha verimli olmasına yardımcı olur.